Riistamaali

Tervetuloa Riistamaalijaoston sivuille

Alhaalta löydät infoa lajeista jotka harrastamme. Tervetuloa mukaan kokeilemaan liikkuvan maalin ammuntaa.

Riistamaalilajit

10 m liikkuva maali

Ampumamatka: 10 metriä
Ase: Jousi-, CO2- tai paineilmatoiminen kivääri. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg kiikarin kanssa. Liipaisuvastus rajoittamaton, kiikarin pituus max. 300 mm ja kiikarin suurennus nelinkertainen.
Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit, max. kaliiperi 4,5 mm.
Taulut: Kympin halkaisija 5,5 mm.
Ampuma-asento: Ampuminen tapahtuu pystystä ilman tukea.
Ampumaohjelma: Naiset, tytöt, miehet ja pojat ampuvat 60 laukauksen normaalijuoksut ja 40 laukauksen sekajuoksut. Ikämiesluokat ampuvat 40 laukauksen normaali- ja sekajuoksut. Normaalijuoksujen kilpailu on kaksiosainen. Ensin ammutaan 30 laukauksen ”hidas osa”, jossa taulu liikkuu 2 m matkan viidessä sekunnissa. Sitten, kansainvälisissä kisoissa monasti seuraavana päivänä, ammutaan niin sanottu nopea osa, jolloin liikkuva taulu on ampuma-alueella näkyvissä vain 2,5 sekunnin ajan. 40 laukauksen kilpailussa eli sekajuoksuissa ammutaan myös kaksi puolikasta, mutta ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta: 40 juoksusta 20 on hitaita 5 sekunnin juoksuja ja 20 nopeita 2,5 sekunnin juoksuja.

Muut riistamaalilajit

Riistamaalilajeihin kuuluu 10 metrin liikkuvan maalin kaksi 50 metrin liikkuvan maalin lajia ja Suomessa lisäksi hirviammunta.
50 metrin liikkuvassa maalissa on kaksi lajia; Naiset, tytöt, miehet ja pojat ampuvat 60 laukauksen normaalijuoksut ja 40 laukauksen sekajuoksut. Ikämiesluokat ampuvat 40 laukauksen normaali- ja sekajuoksut. Villikarjua esittävä pahvitaulu kulkee ensimmäisessä osassa 10 m mittaisen aukon 5 sekunnissa (hidas osa) ja sitten toisessa 30 laukauksen osassa ampuma-aika on vain 2,5 sekuntia. 40 laukauksen kilpailussa ammutaan myös kaksi puolikasta, jossa ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta. Ampumamatka on 50 m, aseena on .22 kaliiperinen pienoiskivääri. Aseeseen kiinnitetään kiikaritähtäin, jonka suurennuskerrointa ei ole rajoitettu.

Hirviammunnassa käytetään suomenhirven kuviota. Ampumamatka on 100m ja aseen kaliiperin ylärajaksi on asetettu 8 mm. Kilpailussa ammutaan kaksi lajia: 40 kertalaukausta ja 20 parilaukausta.